tausta

tiistai 19. tammikuuta 2016

Sitruunamarenkipiiras









Unelmaisen pehmoinen marenki, jonka alla täyteläisen kirpeä sitruunatahna kepeällä pohjalla. Tämä on yksi suosikkileivonnaisista juuri makuyhdistelmän vuoksi. Leivonnainen on samalla sekä raikas että makea. Näin juhlakauden jälkeen erinomainen kahvipöydän herkuksi. Tämä on oman isäni suosikki leivonnainen, ja aina silloin tällöin tapaan yllättää hänet. :) 

Alkuperäisesti tähän tehdään murotaikinapohja. Mielestäni parempi ja miellyttävämpi tulee ihan kääretorttupohjalla. Helpompi leikata, ja keventää piirasta huomattavasti. Minä teen tämän aina gluteenittomasti, mutta pohjan jauhot voi halutessaan korvata muillakin. 

Lemoncurd, sitruunatahna on raikas kontrasti makeaan marenkihuntuun. 
Kuohkea marenki kruunaa koko tortun, joko pursottamalla tai ihan vain levittämällä sitruunatäytteen päälle. Minä teen tortun piirasvuokaan, mutta irtopohjavuoka kävisi tähän myös mainiosti.

Pohja:

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoa
1/2 tl leivinjauhetta


  • Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi vaahdoksi keskenään.
  • Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, ja lisätään varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon.
  • Taikina kaadetaan uunipellille, ja levitetään vain sen verran että saa leikattua piirasvuokaan sopivan pohjan
  • Paisto 6-8 min uunin keskitasolla 225 asteessa. Anna pohjan jäähtyä leivinpaperille kumottuna.
  • Muotoile pohjasta piirasvuokaasi sopiva pyöreä pohja. (Minun vuoka oli halkaisijaltaan 22 cm)



Lemoncurd




Lemoncurd

(Tämän voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen muuta leivontaa, vaikka jo edellisenä päivänä)

2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 sitruunaa
25 g voita


  • Pese sitruunat huolellisesti -> raasta kuoriosa-> ota sivuun.
  • Purista sitruunoista mehut.
  • Laita kattilaan kiehumaan vesi, ja vatkaa munat ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi metallikulhossa
  • Vaahtoon lisätään varovasti sitruunamehu sekä kuoriraaste
  • Laita metallikulho vesihauteen päälle ja sekoittele metallivispilällä tai puuhaarukalla kunnes seos sakenee ja paksuuntuu (noin 10 minuuttia)
  • Lisää vatkaimella sekoittaen pieniksi kuutioitu kylmä voi
  • Laita lasipurkkiin jäähtymään. 



Marenkipursotus päällä, valmiina uuniin.


Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria


  • Vaahdota ensin valkuaisia vaaleaksi vaahdoksi puhtaassa kuivassa kulhossa
  • Lisää sokeri vähitellen joukkoon, kunnes kauniin paksua vaaleaa marenkivaahtoa (jämäköityy, ja kiiltää)

  • Levitä pohjan päälle jäähtynyt kylmä lemoncurd
  • Pursota päälle marenkivaahto
  • Paista uunissa 225 asteessa sen verran, että marenkipinta saa hieman väriä (n. 5 minuuttia).


HUOM!
  • Anna tortun jäähtyä ensin hetken huoneen lämmössä, ja laita viileään tekeytymään muutamaksi tunniksi. Tarjoa saman päivän aikana, sillä marenki ei kestä kauniina pitkää säilytystä.


Nauti! ;)


2 kommenttia:

  1. Oi ihanuus...täällähän se vasta kaunis herkku on!

    Omani kärsi hieman, kun odotteli yön yli jääkaapissa aamun valkenemista otoksen vuoksi, mutta vei kuitenkin kielen mennessään!
    Terkuin nami-hiiri
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makean ja kirpeän liitto toimii kyllä loistavasti. Ranskassa matkaillessani tätä pitää saada.. :p Mukava tehdä välillä itsekin. Harmi vain, ettei kestä säilytystä kovin hyvin marengin vuoksi. Sinulla oikein kaunis, ja onnistunut :)!

      Poista