tausta

tiistai 20. syyskuuta 2016

Kanelikiepsaus




Syksy vaan tulee väistämättä, ja kylmemmät ilmat. Viikonloppuna teki mieli leipoa pullaa kiireisen viikon vastapainoksi. Mielestäni paras tapa karkoittaa arjen hulinat on leipoa. ;) Nyt kun ilmat on viileät, ja uunin lämpökin tervetullutta, on pullan leipominen oivallista puuhaa. Tein tällaisia kanelikierteitä kyläilemään tulleille kavereille. Nämä menivätkin kaikki heti tuoreeltaan poppoolle kuin kuumille kiville. :) 


Pullataikina


2.5 dl vettä
1/2 palaa tuore hiivaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
1/2 rkl kaardemumma
1.5 tl suolaa
80 g voita
näppituntumalla vehnäjauhoa (n. 7 dl)

Täyte: 

noin 50 g voita
fariinisokeria
kanelia

Päälle: 

Kananmuna voiteluun
mantelilastuja


  • Liota kädenlämpöiseen veteen tuorehiiva
  • Lisää nesteeseen sokeri, suola, kaardemumma
  • Lisää jauhoja desi kerrallaan, ja tarkkaile taikinan koostumusta (itse käytän sähkövatkainta ja taikinakoukkuja työstämiseen)
  • Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi
  • Kun taikina irtoaa hieman kulhon reunoista, ja jonkin verran palloutunut muodoltaan (pehmeä rakenne tärkein) on valmis kohotettavaksi. Jos lisää liikaa jauhoa taikinaan, tulee kuivaa pullaa, pyrin mahdollisimman pehmoisaksi jättämään. 
  • Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin tunti)
  • Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, ja kauli tasaiseksi levyksi
  • Sekoita keskenään pehmeä voi, fariinisokeri ja kaneli tahnaksi, ja levitä kaulitun levyn päälle.
  • Taita levy ensin toiselta pidemmältä sivulta keskelle, ja tee sama toiselta puolelta. (suorakulmion muoitoinen tasainen levy).
  • Leikkaan taikinapyörällä suorakulmio osiin (esim. omassa käytössäni pizzaleikkuri)  niin, että tulee tasapaksuja tankoja.
  • Kierrä kummastakin päästä tankoa kiinni pitämällä (vastakkaisiin suuntiin) tangot pullakierteiksi.
  • Anna kohota ennen paistoa noin 10 min, voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja
  • Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia

8 kommenttia:

  1. Todella komeita pullia! Kesällä ei tosiaankaan tule paljon pullaa leivottua, vaan se painottuu enemmän näihin viileisiin vuodenaikoihin. No hyvähän se on kuukauden tauko pitää, jonka mittainen Suomen kesä suurin piirtein on XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D joo, nyt tekisi mieli lämmittää uunia koko ajan, kun ulkona viileää (saatika sitten talvella). Oon kyllä totaalisen kesäihminen noin muuten (vaikka pullaa tykkäänkin leipoa->viileässä :D:D). Kiitos.

      Poista
  2. Tuli mieleen etten ole pitkiin aikoihin leiponut pullaa saatikka tälläistä pitko herkkua.
    Ihanan näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten vaan pullatouhuihin ;), on kyllä kivaa ajanvietettä. Leipoisin vaikka joka päivä, mutta harmittavasti ehtii vain vkonloppuisin. Kiitos:)

      Poista
  3. Ihanan näköiset pullat!
    En ole myös aikoihin pullaa tehnyt.
    Pitäiskin taas leipoa.
    Kivaa torstaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreen pullan tuoksu on parasta, ja kivaa tekemistä sade/syyspäiviin :) Kiitos Sari, samoin mukavaa torstaita! <3

      Poista
  4. Mua on "pullattanut" jo monta viikkoa, se on varmaan tämä syksy joka sen tekee! Ihanan näköisiä sun pullat! :) Pitää varmaan munkin ilahduttaa perhettä joku kerta pullapäivällä. Kunhan parista synttärijuhlasta selviin ensin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyn koleus, kuuma uuni ja lämmin pulla sopii hyvin yksiin ;) Ilahduta ihmeessä, ja lastenkin kanssa pullan leipominen on kivaa. :) Kiitos Taru :)

      Poista